1000 Bocskai Korona


Előlap

1000 bocskai korona bankjegy

Racka juh

A magyar racka, vagy régebbi nevén hortobágyi racka, szintén Árpád népével érkezett erre a tájra. Sokáig ez volt a meghatározó juhféle, mára azonban a teljes állomány 5%-át teszi ki.
A magyarság és a racka elválaszthatatlanok voltak egymástól. Két fajtaváltozata létezik: a fehér és a fekete. Az ilyen jószágon egy éves kora táján ősz szőrszálak jelennek meg, amire azt mondták, darvasodik.

Hátlap

1000 bocskai korona bankjegy

Hajdúdorogi Görögkatolikus Székesegyház

A magyar görögkatolikus egyház központi székesegyháza elsősorban hatalmas ikonosztáza miatt kihagyhatatlan látnivaló. 1912 óta Hajdúdorog, ez a kis hajdúsági város a központja a magyar görög katolikus közösségnek.
A templom története:
A XVII. századi alapítású templomot 1752-53 között építették át hatalmas, egyhajós, barokk kupolás templommá. A tornya gyengének bizonyult, így 1791-ben – tojással kevert tokaji tiszahomok felhasználásával – meg kellett erősíteni. De ez sem bizonyult elégnek, 1857-ben öt ölnyit levettek a torony magasságából, mert a szélvészek állandóan ledöntötték. Később aztán a körkarzatos templom megváltozott, az 1868-as országos zsinat után elhatározták átépítését, majd 1876-ig bezárólag romantikus stílusban megnövelték, kétoldali toldással háromhajós bazilikává alakították. A szentéllyel szemben és kétoldalt elkészült a karzat is. A székesegyház mérete 38x42 méteresre növekedett, a tornya pedig 48 méter magasra.