Bocskai Korona (2016-2021) címleteinek továbbértékesítése

A Hajdúnánási Holding Zrt. részéről sokszor felmerült már annak a gondolata, hogy a lejárt címletelek, Cégünk tovább értékesíti az érdeklődők számra, melyre eddig még nem volt példa, pedig már a harmadik kibocsátást éljük.  A 2021. december 31. napjával lejárt címletek esetében viszont fordult a kocka. Az érdeklődők számra jó hír lehet, hogy a Hajdúnánási Holding Zrt. vezetősége úgy határozott, hogy a második alkalommal kibocsátott, már nem forgalomképes címletekből limitált darabszámban elkülönít, és azokat értékesíteni kívánja.

A Bocskai Korona 2012-ben kezdte meg működését és ebben az évben került első alkalommal kibocsátásra. A létrehozása kapcsán akkor az alábbiakat fogalmazták meg, mely irányelvek változatlanul követendő napjainkba is:

Ma egy kistérség egyik alapvető problémája a tőkekiáramlás, a helyi vállalkozók versenyhátránya, a folyamatosan lassuló pénzáram, ezzel együtt a munkanélküliség fokozódása. A helyzetre gyors és egyszerű megoldás jelenleg nincs, azonban helyi összefogással a fenti problémákat kezelni és javítani tudó megoldás létezik, a forgatható utalvány azaz „helyi pénz” – a továbbiakban helyi pénz. A helyi pénz rendszerének célja és szerepe, hogy többletforgalmat indukálva, a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, ily módon támogassa az adott térség gyorsabb fejlődését, negatív külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A hivatalos nemzeti valutának az a tulajdonsága, hogy mivel kamatozik, önmagában felhalmozva is képes profitot termelni. Ezáltal megnő iránta a kereslet és időről-időre kivonódik a forgalomból, mert a felhasználók nem csak csereszközként használják, hanem ha több kerül hozzájuk, azt bankba teszik és lekötik, befektetik. A helyi pénz kíméli a forintot, hiszen nem kamatozik, ugyanakkor rendelkezik minden olyan biztonsági elemmel, ami ahhoz kell, hogy hosszabb ideig a forgalomban maradhasson. A Bocskai Korona előzményét két szálra lehet bontani. Az egyik szál a fentiekben bemutatott gazdasági, a másik pedig a Bocskai kultusz szellemisége volt. 2010-ben a Biokultúra Találkozóra elkészült a Nánási Korona, azonban ennek akkor még nem volt meg a hivatalos háttere, azt is mondhatnánk, ez még valamiféle játék volt, mégis szimbolikus üzenettel bírt, és elindította azt a folyamatot, amelynek kézzel fogható eredménye lett 2012. július 22-én a Bocskai Korona. 2011. december 16-án a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete úgy döntött, hogy létrehozza Hajdúnánás saját helyi pénzét és egységesen megszavazta a Bocskai Korona bevezetését, amely feladattal akkor dr. Horváth Tibort bízta meg.

A világon több, mint 5000 féle érme, bankjegy, illetve számla pénzalapú helyi pénz működik, aminek több mint a fele rendkívül sikeres. Ma Magyarországon számtalan utalvány van forgalomban. Szolgáltatók, bevásárlóközpontok, üzlethálózatok és boltok vezettek be ilyet. Vásárlási utalványt bárki kibocsáthat, de fizetésre csak a törvényes fizetőeszközt kell mindenkinek elfogadnia. Ezen túl azonban bármilyen fizetési módban megállapodhatunk, a csereeszköz formája változhat a megegyezés alapján a felek között. A „helyi pénz” jogi és adózási értelemben forgatható utalványnak minősül. A különbség az, hogy az étkezési és más áruvásárlási utalványokkal ellentétben nem csak egyszer használható fel, hanem fizetések sorozatát lehet lebonyolítani vele. Ettől válik „helyi pénz”-zé.

A Bocskai Korona a magyar forint papírpénz címleteiben jelenik meg (500, 1 000, 2 000, 5 000, 10 000, 20 000). A Hajdúság motívumrendszerei jelennek meg végig a címletsorozaton. A fő motívumok: Bocskai István, gyalogos hajdú, szürke marha, túzok, református templom, darutánc, delelő ménes, racka juh, Hortobágyi kilenclyukú híd, kerecsensólyom, mangalica, továbbá a teljes címletjegyzéket átkarolja a szalma motívum, amely Hajdúnánás védjegye. A címletek tervezője Horváth Andrea grafikus művész.

Egy kiemelt, zárt rendszerű, biztonsági technológiával rendelkező, értékpapírok, utalványok gyártására specializálódott nyomda állítja elő, így a címletek a forinthoz hasonló, nagyon magas színvonalú biztonsági elemekkel rendelkeznek.

Nyolc speciális színnel, UV védelemmel, több karakteres sorszámmal, magasnyomással, vörös festékkel készülnek, dombornyomással ellátott biztonsági arany fóliát tartalmaznak, egyedi gyártású - UV fény hatására fluoreszkáló pelyhezőt tartalmazó, vegyi védelemmel ellátott, vízjeles biztonsági - papírra, melyet értékpapírok előállítására használnak, szigorúan ellenőrzött keretek között.

2016 decemberétől a „helyi pénz” térségi pénzzé fejlődött, hiszen Hajdúnánás mellett három másik település – Balmazújváros, Hajdúhadház és Vámospércs – is csatlakozott Hajdúnánáshoz, és bevezette a Bocskai Koronát. A Bocskai Korona működésének legfőbb motorja az önkormányzat, aki a közösség felhatalmazása alapján biztosítja a helyi pénz stabilitását. A Bocskai Korona működésének alapelvei a bizalom, a kölcsönös együttműködés és az összefogás. A címletek a hajdúság motívumrendszerét jelenítik meg, megőrizve a jövő nemzedékének és megmutatva azt a világnak. A további 3 csatlakozott település meghozta a címleteken is a változásokat az első kibocsátáshoz képest. Több címleten is helyet kaptak a Városokra jellemző épületek, személyek, jellegzetességek, valamint a városok Polgármestereinek aláírásai. A Hajdúhadházi Gótikus Erődtemplom metszete látható az 500 – as címlet hátoldali részén.  Jézus és St. Máté a Vámosok Védőszentje a 2000-es címlet hátoldali részén látható, míg az 5000- es címlet hátoldalán Kordás György Balmazújvárosi Csikós Mihalkó-féle Pásztorkalapban jelenik meg. 

A második kibocsátás alkalmával a címletek lejárati határideje: 2021. december 31., a fenntartási időszaka vége pedig: 2022. december 31. Ezek a címletek már forgalomba nem hozhatóak, azaz vásárló értéke nincs – vásárolni nem lehet vele! A Hajdúnánási Holding Zrt. 2/2023. (I.31) sz. határozatában akként döntött, hogy a 2021. december 31. napjával lejárt címleteket, - bank tiszta, hajtatlan példányait - tovább értékesíteni kívánja limitált darabszámban a gyűjtőknek.

A címletek értékesítése az alábbiak szerint valósul meg:

500-as Bocskai Korona értéke:                         500 Forint

1 000-es Bocskai Korona értéke:                  1 000 Forint

2 000-es Bocskai Korona értéke:                  2 000 Forint

5 000-es Bocskai Korona értéke:                  5 000 Forint

10 000-es Bocskai Korona értéke:                10 000 Forint

20 000-es Bocskai Korona értéke:                20 000 Forint

Teljes sor Bocskai Korona értéke:                35 000 Forint

Napjainkban a Bocskai Korona címletek már a harmadik alkalommal kerültek kibocsátásra. Mérföldkőnek számított a 2022-es év, hiszen ekkor ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját ez a sikeresen működő helyi pénz, a Bocskai Korona. További változás, hogy a jelenleg forgalomban lévő címleteken immár Hajdúdorog is kapott helyet, hiszen 2021. évben a közvetlen szomszédságunkban lévő város is csatlakozott a Bocskai Korona forgalomba helyezéséhez. Az ő általuk választott jellegzetesség a Hajdúdorogi Görög katolikus székesegyház metszetrajza, mely az 1000-es címlet hátoldalán kapott helyet.

További információkért keresse fel honlapunkat és tájékozódjon a jelenleg forgalomban lévő címletekről, vagy épp elfogadóhelyeinkről. www.bocskaikorona.hu Látogasson el városunk honlapjára, ahol megnézheti az aktuális programokat, a város nevezetességeit képet kapva arról, hogy miért érdemes ellátogatni a Hajdúvárosba.