HírekA Bocskai Korona, mint fizetöeszközként funkcionáló helyi pénz

 

„A Bocskai Korona Városunk értéke, közösségünk ereje.”

 

A világon ma kb. 5000 helyi pénz, közösségi pénz létezik. Hazánkban Hajdúnánás a harmadik, Hajdú-Bihar megyében pedig az egyetlen település, amely kibocsátja saját fizetöeszközét, a Bocskai Koronát. Mivel regionálisan és megyei szinten is kétségkívül egyedülállónak számít a kreativitásáról híres Hajdúnánás városának gazdaságélénkítöinnovációja.

 A Bocskai Korona egy olyan 100% Ft fedezettel rendelkezö, a Hajdúnánási Holding Zrt. által kibocsátott - utalvány, fizetöeszköz, amelyet kizárólag Hajdúnánáson, a hivatalos elfogadóhelyeken lehet felhasználni. Fizetések sorozatát lehet lebonyolítani vele az étkezési és más áruvásárlási utalványoktól eltéröen -, ettöl válik „helyi pénzzé”. A kezdeményezés rendszerének célja és szerepe, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, szolgáltatással.

 

Ma egy kisvárosnak alapvetö problémája, a városból történö tökekiáramlás, a helyi vállalkozók versenyhátránya, a folyamatosan lassuló pénzáram, ezzel együtt a munkanélküliség fokozódása: erre a húsbavágó kihívásra reagál az országban harmadikként a Bocskai Korona. Amennyiben a hajdúnánási emberek elfogadják, és a mindennapi életük részévé téve használják a Koronát, akkor azon eröforrások egy része, amely eddig Hajdúnánásról kiáramlott, helyben marad, így erösítve a város és az itt élö emberek gazdasági helyzetét. Ez a sajátos összefogás erösítheti nem csupán a gazdaságot, hanem a kultúrát és az összetartozás érzését is.

 

Az Észak-Alföldi Régióban és Hajdú-Bihar megyében elsöként a 18 ezres lélekszámú Hajdúnánás városa ismerte fel ennek a gazdaságélénkítö eszköznek a szerepét. 2012.-ben került kibocsátásra az elsö Bocskai korona sorozat, melynek törvényben meghatározott felhasználási ideje lejárt, így 2016-ban újabb címletek kerültek kibocsátásra és forgalomba. A 2016-os kibocsátás nem csak a megújult címleteket hozta magával, hanem három csatlakozott települést is. Balmazújváros, Hajdúhadház és Vámospércs települések csatlakoztak a Hajdúnánási mintához a gazdaság élénkülése reményében.

 A címletek motívumrendszere is tükrözi a csatlakozott települések jelképeit, így

 

Balmazújváros címlete az 5 000 Bocskai Korona, melynek hátoldalán Kordás János Balmazújvárosi Csikós Mihalkó-Féle Pásztorkalapban látható

 

Bocskai Korona f??nyk??pe.

Hajdúhadház címlete az 500 Bocskai Korona, melynek hátoldalán A Hajdúhadházi Gótikus Erödtemplom Metszete látható

 

Bocskai Korona f??nyk??pe.

 

Vámospércs címlete a 2 000 Bocskai Korona, melynek hátoldalán Jézus és Szt. Máté, a Vámosok védöszentje látható

 

Bocskai Korona f??nyk??pe.

 

A címletek elölapjára minden csatlakozott település polgármesterének aláírása, és a kibocsátó Hajdúnánási Holding Zrt. Vezérigazgatójának aláírása is látható.

 

Bocskai Korona f??nyk??pe.

 

A Bocskai Korona programigazgatója dr. Horváth Tibor, fogalmazta meg az új helyi pénz erejét:„(…) A helyzetre gyors és egyszerû; megoldás jelenleg nincs, de létezik olyan módszer, amely a helyi összefogásra épülve a fenti problémákat kezelni és javítani tudja. Ez a „helyi pénz”, (…) használata kockázatmentes, áldozatot nem követel senkitöl, azonban mindenki nyer vele.”

2017. december 29-én 49 312 500 Bocskai Korona van forgalomban Hajdúnánáson és a csatlakozott településeken.

A Hajdúnánási Holding Zrt. , mint a Bocskai Korona kibocsátója felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 2012-ben kibocsátott Bocskai Korona érvényességi ideje 2016 decemberével lejárt.

Az utalvány kibocsátó visszaváltási kötelezettsége a forgatható utalvány lejáratát követôtizenkettedik hónap végéig áll fenn. A törvényben meghatározott visszaváltási kötelezettségnek eleget téve a régi Bocskai Koronát 2017 december 1-ig van lehetôségük

ségük visszaváltani vagy a 2016-ban kibocsátott új címletekre kicserélni.

A Bocskai Korona visszaváltása megtehetô az alábbi helyeken:

·        Hajdúnánás Városi Önkormányzat (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 1.)

·        Hajdúnánás Tourinform Iroda (4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 6.)

·        Hajdúnánási Holding Zrt. (4080 Hajdúnánás, Kossuth utca 22)

 

Hajdúnánás, 2017. október 5.

 

Köszönettel

Hajdúnánási Holding Zrt.